(Slovenščina) http://enabanda.si/raziskave/OdkritiProracun2019

Knjiga Odrast: Besednjak za novo dobo

Pri založbi Studia Humanitatis je izšel prevod knjige Odrast: Besednjak za novo dobo (Degrowth: a Vocabulary for a New Era). EnaBanda je bila pobudnik prevoda besednjaka, saj knjiga odpira prostor za pregledno predstavitev argumenta odrasti, za nujno razpravo o modelu drugačnega razvoja, drugačne družbe ter nam ponuja konkretne alternativne prakse in aktualne, radikalne, a ambiciozne premisleke.

Sodelovali smo z založbo tudi pri pisanju Predgovora, ki ga je napisala naša raziskovalka Ajda Pistotnik.

Odrast: Besednjak za novo dobo je knjiga, v kateri so besede, ideje, prakse, predlogi in alternativne politike razvrščeni kot gesla leksikona po abecedi. Vsako geslo je zapisano kot naslov krajšega poglavja in nato pojasnjeno na nekaj straneh, tako da nas spodbudi k razmisleku, drugačnim predstavam in novim idejam. Besednjak je zbornik mednarodno priznanih in uveljavljenih imen, pisalo ga je več kot petdeset avtoric in avtorjev, od katerih je vsak strokovnjak za določeno področje, za svoje geslo, o katerem piše in razpravlja v slovarju za novo dobo.

Po Uvod kot daljšemu temeljnemu tekstu, si sledijo štirje deli, prvi so Pristopi k preučevanju odrasti in nato Jedro, kjer je skupaj predstavljenih kar trideset gesel besednjaka. Odrast pa ni samo teoretični koncept, ki ga soustvarjajo znanstveniki, so tudi prakse, politike, način življenja, je čedalje večje in pomembnejše (politično) gibanje. Zato sta zadnja dela v besednjaku, Ukrepanje in Zavezništva, posvečena prav konkretnim dejanjem in strateškim predlogom.

Odrast je ključna beseda, ki jo bogatijo različni miselni tokovi, je platforma, ki povezuje različne ideje in teorije, ki jih srečamo in spoznamo ravno v tem besednjaku. Tako ta prinaša novo izrazoslovje, ki je potrebno za novo geološko obdobje v katerem živimo – antropocenu, prvi geološki dobi, poimenovani po vplivu človeka, ki opazno spreminja Zemljo.

Knjigo lahko kupite preko spletne strani založbe Studia Humanitatis.