Zelena utopija

Zelena utopija

»Borba za novi svet«

Zelena utopija je dokumentarni film Urbana Zorka in Marka Kumra – Murča, ki sta se eno leto podajala na urbane vrtičke v Mariboru in v tem mikrokozmosu družbe beležila nastanek utopične vizije skozi odnos človeka do narave, do družbe in med seboj. Izkoristila sta unikatni položaj rezidenčnih filmarjev na projektu Evropske prestolnice kulture 2012 in tako beležila nastanek vrta pod vodstvom Urbanih brazd (trajnostno naravnane skupine aktivistov).

Depriviligirano mesto se loteva ambicioznega podviga, s katerim si želi vrniti izgubljeni ugled. Medtem se na zaraščeni njivi na njegovem obrobju rojeva nova civilizacija z neskončno višjim ciljem: postati alternativa svetu, s katerim smo nezadovoljni.

Nastajajoča dežela prihodnosti so Urbani vrtovi. Ideologi novega sveta so si jih zamislili naseljene s prebivalci bližnjih blokov in ekološko zelenjavo. Slednji so si morda izborili svojo zaplato bodočega raja, a si ne predstavljajo svoje prave vloge: niso toliko vrtnarji, kot v resnici semena nove družbe. Tu so zgodbe štirih, ki poskušajo živeti svoja življenja z novo odgovornostjo:

Izi je samski upokojenec z nizko pokojnino in strastjo do jagod. Bo zmogel ceno vrta, ali si bo našel družbo? Andjela, gospa iz knjigarne išče rajski vrt, ki ga je nekoč videla kot v prividu. Špela in Ana sta mladi samohranilki na robu družbe in v večni finančni in časovni stiski: je to alternativa, za katero se borita?

Ta družba iz družbe, ki je oplela, ima na poti do svojega uresničenja človeške težave. V neusmiljenem ciklu narave se godijo spori in pomiritve. Kdo je šibek in kdo odveč?

In ko je najhuje, se kot v rajskem vrtu, tudi tu zgodi izgon.

Dokumentarec redke vrste pri nas: eno leto snemanja na terenu, eno leto rojevanja nove civilizacije. Geneza v štirih letnih časih.