Gole lutke

Gole lutke

Gre za ekološko inštalacijo, ki opozarja na nedopustnost gradnje novega bloka Termoelektrarne Šoštanj in s tem na dodatno obremenitev že tako iztrošene narave v Šaleški dolini. Gradnja le-te ne odmeva le zaradi dvomov o njeni ekološki primernosti, temveč tudi o ekonomski upravičenosti kar 1,3 milijarde evrov vrednega projekta ter tudi sumov o korupcijskih ravnanjih, vpletenih v njegovo snovanje.

Poleg inštalacije v Ljubljani sta Marko Kumer – Murč in društvo za sonaravni razvoj Focus ob podpori mednarodnih nevladnih organizacij Banktrack in CEE Bankwatch Network tudi v Bruslju protestirala proti gradnji šestega bloka šoštanjske termoelektrarne – pred vhod v Berlaymont (bruseljsko poslovno zgradbo, kjer ima svoj uradni dom Evropska komisija) sta postavila veliko komoro. Pod njeno prosojno površino, ki jo je povezovala kovinska konstrukcija, so bile v nepredušno zaprtem prostoru ujete gole lutke. Tudi če bi se jim uspelo prebiti skozi popolnoma zaprt kvader, svojega pobega ne bi mogle nadaljevati, saj bi jim to preprečili varnostniki v poslovnih oblačilih, ki so skrbno varovali njihovo ujetništvo.

Murč je želel prikazati razmere v Šoštanjski kotlini, ki jo zaradi njene nižinske lege in ujetosti med okoliške hribe vidi kot nekakšno komoro, kar je prikazal tudi z inštalacijo.