Izjava ob deložaciji uporabnikov in uporabnic AC ROG →

Izjava ob deložaciji uporabnikov in uporabnic Avtonomne cone ROG

Ljubljana, 22. 1. 2021

Na društvu EnaBanda najstrožje obsojamo nasilno deložiranje uporabnikov in uporabnic AC Rog in uničenje njihove opreme, ki so jo izgubile tudi skupine in društva, in sicer na pobudo Mestne občine Ljubljana. Ravnanje MOL je v trenutnih razmerah skrajno nehumano in kaže na slab odnos do socialno šibkih skupin ter na nerazumevanje kulturno-umetniških izrazov in kritične misli v glavnem mestu, mestu heroj. AC Rog je prostor prijateljstva, tovarištva, idej, projektov, del solidarne in odprte družbe prestolnice in države. Napad na take prostore je napad na svobodo vseh.

V avtonomni tovarni Rog je v zadnjih 15 letih središče kritične misli, vozlišče družbenih gibanj, zatočišče vseh tistih, ki jih kapital potiska na rob družbe. Ravnanje MOL v primeru AC Rog zato ostro obsojamo, MOL pa pozivamo, da preneha z nasilnimi aktivnostmi izseljevanja in rušenja ter z uporabniki prostorov vzpostavi dialog, ki bo pripeljal do trajnostne rešitve. MOL naj nujno zagotovi uporabnikom in uporabnicam AC Rog dostop do njihovih prostorov, do svojih stvari in domačih ljubljenčkov ter zagotovijo nadomestne prostore tistim, ki jih v tem trenutku najbolj potrebujejo.

Smiselna udeležba ljudi tudi v ekonomskih razpravah je zahteva demokracije, tako da lahko sooblikujejo svoje življenje in svobodno politično delovanje, ki potrebuje svoje mesto, svobodno mesto.

Društvo za kulturne in raziskovalne dejavnosti EnaBanda