Žive legende

Žive legende

Žive legende je eden odmevnejših projektov, ki se jih je ekipa društva Smehomat lotila pod okriljem Evropske prestolnice kulture Maribor 2012. Bistvo projekta je bilo oživljanje etnoloških vrednosti in dediščine ruralnih okolij vzhodne kohezijske regije, trajni zapis in prikaz značilnih ter izumirajočih poklicev, obrti in opravil določenih krajev in socialnih slojev. Ekipa se je posvetila temeljitim raziskavam po pokrajinskih muzejih Maribora in partnerskih mest oziroma tamkajšnjih regij. V vsakem okolju so bili izbrani trije poklici oziroma obrti, ki so jih do danes nadomestili cenejši in hitrejši tehnološki procesi ali pa so padli v pozabo. Skupina mladih novinarjev in raziskovalcev je nato obiskala posameznike, mojstre, okoliške kmetije in domačije, kjer ljudje še opravljajo te poklice ali pa vsaj delijo znanje o pozabljenih veščinah ter jih po pogovoru še posnela pri izvajanju pozabljenega poklica.

Multimedijski projekt se lahko pohvali s precejšnjim uspehom, saj je zmagal na razpisu Studia3s, njegov zvočni del je v 16 delih predvajal Radio Maribor (RTV Slovenija), dvakrat so ga predvajali celo na Kitajskem (v Pekingu in Chengdu). Prikazan je bil na festivalu Kino Otok, Festivalu neodvisnega filma Domžale in v sklopu EPK v Mariboru. V galeriji K8 je bila postavljena samostojna razstava, poleti 2013 pa so Žive legende izšle tudi na DVD-ju.

Šestnajstim izjemnim posameznikom smo prisluhnili fotograf Matjaž Tančič, snemalec in režiser Marko Kumer – Murč in producentka Rebeka Žvagen.

Pred kamero smo želeli postaviti ljudi severovzhodne Slovenije, ki morda ne bi nikoli stopili pred oči javnosti. Ljudi, ki jim je v življenju utiral razburljivo in nenavadno pot poklic, ki danes ne obstaja več, ali je pomembno povezan s slovensko krajino in običaji.

Več o snemanjih si lahko preberete na blogu fotograva Matjaža Tančiča:

ZAPIS 1

ZAPIS 3

ZAPIS 4