IQ kurbanje

IQ kurbanje

Poštna ulica v Mariboru se je čez poletje 2012 spremenila v Red Light District Maribor. V predelanih pohorskih gondolah so delovale intelektualne kurbe različnih profesionalnih profilov – mlade intelektualke, ki so strankam nudile svoje znanje v obliki pogovora, nasveta, debate denimo o literaturi, umetnosti, antropologiji, filozofiji, življenju; za ustrezno plačilo. Intelektualne kurbe so skupni projekt Evropske prestolnice kulture (EPK) in festivala Performa.

Eden od prvotnih namenov ulične akcije je bil opozoriti na podcenjeno in vse pogosteje negativno vrednoteno intelektualno delo. Kot nam je povedala ena od mladih »delavk«, Miša Gams: »Naša generacija se počuti odrinjena v kot, smo loleki brez moči, brez besede«. A ta namen se ni izkazal za edinega – čez tedne so se nabrale zanimive zgodbe, zabavni in manj zabavni doživljali, v njih so se tako kurbe kot njihove stranke soočile z novimi odkritji in nepričakovanimi zasuki. Morda so celo kaj zaslužile. To je video o tem, kako jih je prekalila ulica.

V videu nastopajo: umetnica Jana Putrle Srdič, akademska slikarka Aleksandra Saška Gruden, literarna kritičarka in prevajalka Tanja Petrič, pesnik Gregor Lozar, pesnica in prevajalka Urška P. Černe, producentka projekta Petra Kolmančič in Miša Gams, literarna kritičarka.