CIPS

CIPS

Še ena ekološko-umetniška inštalacija je bila postavljena z namenom, da na umetniški način osvesti ljudi in opozori na to, da je gradnja 6. bloka TEŠ sporna s številnih vidikov, najbolj seveda z ekološkega. Ta je bila leto poprej postavljena v Šoštanju.

Šoštanjska občina je projekt označila kot »politično nekorekten« in zato zavrnila izdajo dovoljenja za postavitev inštalacije. Da bi prebivalce in mestne veljake Šoštanja opozoril na problematiko onesnaženosti zraka, je Marko Kumer – Murč s podporniki projekta ponoči med luči nad Trgom svobode pred občinskim poslopjem napel plastične trakove črne barve in tako naredil mrežo, na katero so obesili maske za zaščito dihal kot nedvoumno sporočilo o nujnosti sprememb.

Avtor inštalacije je povedal, da so želeli someščane s tem opozoriti na problem, ki se ga mnogi ne zavedajo: »Sam sem rojen v Šoštanju, vendar že deset let živim v Ljubljani. Ljudje v Šoštanju so že tako navajeni na slab zrak, da se nevarnosti niti ne zavedajo več. Slab zrak dihajo že od rojstva. Mi, ki se vračamo od drugod, pa že pri Celju zaznamo vonj žvepla, ki prihaja iz šoštanjskih elektrarn.«